CORONA IGEN, IGEN…. Eller rettere, så er det lidt meget om det som kan bidrage til at forebygge sygdommen COVID-19

Vi er nu 1 år og 10 dage fra den dag, hvor Danmark blev lukket ned af noget vi vidste ufatteligt lidt om, men vi kunne allerede se hvad det kostede på det menneskelige plan i form af sygdom og død i Kina. Kort efter udviklede det sig andre steder i Europa. Det skræmte hele vejen rundt, oppe og nede, ude som inde. Det grummeste af det vi så og læste om i Nyhederne….skete ikke i DK. Og kommer ikke til at ske!

Kort efter at man så, at det spredte sig rundt om i verden og WHO udråbte det til at være en pandemi*, så gik diverse vaccineproducenter i gang med at undersøge hvad omkring SARS-CoV-2 (Corona-virus) der skulle angribes for at stoppe dens fremmarch i den enkeltes krop og i verden. Det var ”spike-proteinet”, der blev deres mål for udviklingen af vacciner, da det er det protein, som virus bruger til at trænge ind i cellerne og dermed starte sygdommen COVID-19.

For mange – forståeligt – har det set ud som om, at diverse vaccineproducenter bare ville komme først; koste hvad det koste måtte…. SÅDAN er det IKKE, og heldigvis for det. 

Vaccineproducenterne er erfarne, som i meget erfarne producenter på området. De kender teknologier, har patenter på teknologier og har en udbredt erfaring, når det gælder forskellige typer af vira (virus i flertal) og deres måde, at angribe kroppens celler på – for at gøre os syge. Derfor kan de hurtigt spore sig ind på, hvad det er at man skal fokusere på. 

Her blev det koden for ”spike-proteinet” – det vil sige de små elementer, der stikker ud fra selve virus.

Vaccineproducenterne gik i gang med at udvikle på lige nøjagtig den vaccine, som de havde bedst erfaring med – teknologien, og som de mente kunne virke. 

Det har set ud som om, at det er gået mere end stærkt. Det er gået stærkt. Forskellen på udviklingen, testningen og ”godkendelserne” af vaccinerne mod COVID-19 er at pengene stod ved indgangen til virksomhederne. ALLE var interesserede i at få udviklet vacciner mod sygdommen, der spredte sig meget hurtigt mange steder i verden. 

Først kom Pfizer/BioNTech – den fik en betinget godkendelse i december af EMA – Det Europæiske Lægemiddelagentur. Betinget…da de fortsat skal levere data ind i takt med at den anvendes, men den er fundet fuldt forsvarlig at anvende. Der var ALDRIG givet en (betinget) godkendelse til anvendelse, hvis ikke den var fundet sikker. Når alle ønskede data er kommet i hus, så gives der en fuld markedsføringsgodkendelse.

Første stik blev givet i DK d. 27.12.2020 kl 09:00. En glæde for en smilende (bag mundbindet) ældre herre, der gerne lagde skulder til for åben skærm og kamera. 

Den næste betingede godkendelse blev givet kort efter og det var Moderna, der bygger på stort set samme opbygning af vaccinen som den fra Pfizer/BioNTech.

Den 3. vaccine, der har opnået godkendelse globalt er den som vi læser og hører ekstremt meget om lige nu – vaccine mod COVID-19 fra AstraZeneca.

Den er lige nu suspenderet (sat på pause) i bl.a. Danmark, da der har været indberetning af nogle alvorlige hændelser med blodpropper og 2 dødsfald efter at have modtaget vaccine fra AstraZeneca. Der pågår lige nu større undersøgelser for at afgøre om, der er en helt konkret sammenhæng imellem vaccinen og udviklingen af blodpropper og for nogle en sørgelig udgang!

Det er helt på sin plads, at den sættes på pause. Det er helt på sin plads at den undersøges minutiøst inden flere vaccineres med vaccinen.

Der har været rejst forskellige teorier vedrørende en mulig årsag til de reaktions-billeder, der er set hos de personer, der er henholdsvis indlagte med blodpropper og de som er afgået ved døden. Mange blå mærker og samtidigt blodpropper, der er et helt særligt sygdomsbillede. 

En kraftig immunreaktion er det som de fleste eksperter på området er enige om, og det kan tyde på det. En meget sjælden bivirkning. Heldigvis…sjælden.

Et par dygtige danske eksperter var ude i medierne forleden for at hejse et alarm-flag – at teknikken omkring injektion af vaccinen skulle ændres, da det i værste fald kunne medvirke til de alvorlige sygdomsbilleder, der har bidraget til at vaccinen nu er på pause. 

Der har indtil nu været delte vejledninger omkring injektionsteknikken fra de offentlige myndigheder – DEN ER ENSRETTET NU! 

Alle læger i DK, og alle vaccinationscentre i DK er informeret om denne ensretning i injektionsteknikken. Jeg er nu af den opfattelse af mange anvender den teknik allerede af bar vane i forhold til at indgive medicin, men da man i flere år har fået meldt ud at en anden teknik i forbindelse med vacciner er anvendelig og sikker, så kan den være brugt. Sker ikke mere….

ER DEN SIKKER – VACCINEN MOD COVID-19 FRA ASTRAZENECA?

Set oppefra og ned over antallet af de vacciner mod COVID-19 fra AstraZeneca, der er givet på nuværende tidspunkt (mange millioner), og antallet af alvorlige og sørgelige tilfælde, så er konklusionen som givet af EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur) og WHO, at den er sikker. For der er heldig-heldigvis meget få tilfælde og lige nu undersøges der ligeledes for om, der er tale om et specifikt parti af denne vaccine (ABV5300), men grundlæggende så undersøges vaccine i sin helhed. 

Det er fuldt forståeligt, at mange er bekymrede for at modtage vaccine fra AstraZeneca, og mediernes håndtering bidrager ikke altid til at mindske denne bekymring. Det er fuldt forståeligt, hvis tilliden til vaccinen har fået et voldsomt knæk, men igen….lad os forholde os til fakta. 

Nemt at skrive og sværere, at gøre, når man står midt i det; måske har modtaget et eller begge stik, eller bare stod lige foran ”nøglen til mere frihed”. Det forstår jeg så udmærket og føler virkelig med alle….ville gerne tage bekymringen og frygten væk, hvis muligt.

Vi må og skal/kan (jeg har) have tillid til vores myndigheder og deres vurderinger.

De er mange meget vidende og ansvarlige mennesker, der intet vinder ved at lade noget passere, der ikke skulle passere…tværtimod!

Udtrykket forsigtighedsprincip har vi hørt mange gange siden 11.3.2020, hvor DK blev lukket ned. I denne sammenhæng er der koblet et ekstra ord på, nemlig ordet – ekstremt – så beslutningen om at sætte vaccine fra AstraZeneca på pause er taget ud fra et ekstremt forsigtighedsprincip. 

Når vores sundhedsmyndigheder træffer en beslutning vedrørende genoptag eller eksklusion af vaccinen fra AstraZeneca i den kommende uge, så sker det udelukkende på baggrund af en meget grundig undersøgelse og gennemgang af indkomne data og ikke kun fra DK, men globalt.  

Træffes beslutningen om, at vaccinen fra AstraZeneca kører videre i udrulningen af vaccinationsprogrammet, så har jeg tillid til beslutningen! Hvor gerne myndighederne end vil i mål med at få vaccineret alle i DK, der ønsker at modtage en vaccine mod COVID-19, så vil de ikke træffe en beslutning med fare for vores liv….. kan i øvrigt ligeledes være deres eget og nærmestes liv…da de formentlig selv er i de grupper i vaccinationsprogrammet, der står til eks. AstraZeneca’s vaccine.

Til dig, der allerede har modtaget 1. stik eller måske begge stik…har myndighederne udsendt vejledninger om hvordan du skal forholde dig, såfremt der opstår (nye) symptomer. 

Har du overstået 2. stik og der er gået mere end 14 dage uden, at der er tilkommet (nye) symptomer, så behøver du ikke bekymre dig, og der er IKKE behov for at kontakte din læge. 

Med nye mener jeg udover hvad du måtte have haft af reaktioner i op til en uge efter vaccinationen:

·      Feber og kulderystelser

·      Muskel- og ledsmerter

·      Hovedpine

·      Træthed

·      Rødme og ømhed ved indstiksstedet

Og evt. andre lette/forbigående reaktioner, som udtryk for at dit immunforsvar arbejder med vaccinen, og dermed henimod at forebygge sygdommen COVID-19.

Oplever du nye symptomer indenfor 14 dage efter vaccinationen (efter at de ovenstående symptomer er forsvundet) og de varer mere end 2-3 dage, da skal du rette henvendelse til din egen læge og/eller lægevagten, hvis det er uden for din egen læges åbningstid, og de vil så vurdere om du skal undersøges nærmere. 

Har du kun modtaget 1. stik, så skal du ikke aktivt gøre noget. Du får yderligere besked fra myndighederne om det videre forløb. 

Alle vaccinerne bliver nøje og hele tiden overvåget af officielle myndigheder og særligt de godkendende myndigheder. Der er særlige bivirkningskomitéer, der regelmæssigt gennemgår indsendte bivirkninger. Så intet nyt er lig med sikkert nyt 

*Pandemi: 

·      Introduktion af en for populationen hidtil ukendt sygdom

·      Smitten spredes til mennesker

·      Smitten spredes nemt blandt mennesker

En sygdom er dermed ikke nødvendigvis en pandemi, blot fordi den er vidt udbredt – den skal også være smittefarlig. Kræft er vidt udbredt, men ikke en pandemi…. 

Solen skinner… OG DAGEN ER TILTAGET MED 5 HELE TIMER OG 14 HELE MINUTTER (Kbh tid)…. Træk vejret helt ned i maven. Lad os forholde os til myndighedernes beslutning, når den kommer d. 25.3.2021.

 

Søs Wollesen

Læge, forfatter, foredragsholder, blogger m.fl. :)

http://www.søswollesen.dk
Næste
Næste

COVID-19 vaccinen er landet i DK