MUNDBIND….i en Corona-tid, men brug dem rigtigt

SARS-CoV-2, Corona og COVID-19

Dette er ikke en løftet pegefinger (for bruger bl.a. den/dem på tastaturet lige nu...), nej, det er en reminder, venlig opfordring og en kort brush-up på hvor vi er 🙂

SARS-CoV-2 er virus'ens regulære navn og Corona er hvad vi alle kalder den i dag. COVID-19 er sygdommen forårsaget af Corona virus.

Landet blev lukket 11.3 og det, tror jeg, var med til at bidrage til at vi ikke blev lagt ned i sundhedssystemet og ikke mistede mange til sygdommen COVID-19.

Det som udover lockdown bidrog i kæmpe smuk stil:

- Vores adfærd i det offentlige såvel som i det private rum

- Håndhygiejne, respektfuld og kærlig afstand

- Afspritning inden besøg i supermarkeder (enten butikkens eller egen håndsprit inden man gik ind i butikken)

- Symptomer på infektion betød at man holdt sig indendøre indtil det var veloverstået med 48 timers symptom-ophør

- Vi gik i højre side, når vi gik på gaden og da centre etc. åbnede gjorde vi det samme (i starten)

Alt ovenstående bidrog til at antallet af personer med påvist "Corona" faldt og faldt og...faldt...indtil nu. Antallet er gennem de seneste 5 uger steget. Alene fra i går til i dag er der konstateret 134 nye smitte-tilfælde (16.8.2020). Ikke kæmpe højt heldigvis, sammenlignet med andre lande, men nok til at jeg igen er begyndt at blive opmærksom på udviklingen. Antallet af indlagte er dejligt lavt og satser på, at det holder.

Som nævnt - Vi har fortsat et lavt antal smittede (men steget en del pr dag og hver dag de seneste uger!) og ikke mindst indlagte - glæder "systemet" sig over, og det skal gerne fortsætte.

Hvad der er rigtigt eller forkert strategi, samt tale om flokimmunitet ved jeg og mange andre ikke nok om endnu. Så indtil jeg ser videnskabelige gennemgange etc på det, så forholder jeg mig til det oplagte - hvad der sker omkring os og mig lige nu.

Alle kender nogen, der ikke nødvendigvis kan stå en COVID-19 sygdom igennem med livet i behold, så vi skal lige spole filmen lidt baglæns - nemlig til igen at være en anelse mere opmærksomme og udvise "rettidig omhu" 🙂

Mundbind.jpg

Mundbind ude i det offentlige rum.

Fra d. 22.8 er det påbudt at bære mundbind i offentlige transportmidler og flere steder kan komme til - og særligt hvis ikke antallet af nye smittede og evn indlagte reduceres igen.

Vi ser det - nu - dagligt og det har været diskuteret en del. Undersøgelser viser at det, når anvendt rigtigt, kan bidrage til mindske smitten.

1. Det skal være mundbind/-masker som kan sikre, at der ikke trænger mikrober over 120 nano-meter igennem (el ud)

2. De skal (skiftes) ikke bæres , hvis de er fugtige, så reduceres sikkerheden markant og ikke over længere tid

3. Vask hænder og anvend håndsprit inden den anvendes (håndvask 15-20 sekunder og når hænderne er helt tørre, så skal du anvende håndsprit og hænderne skal være fugtige i min. 30 sekunder - så har du brugt nok)

4. Find den side, der er ydersiden (evt. blå) og ofte er der en lille metalbøjle i den ene ende af mundbindet - den ende skal være opad. Bøjlen gør, at man kan forme den ned om næsen og hen langs kinderne, så der lukkes såvidt muligt af - sørg for at den er formet godt over næseryggen, langs de ydre næsevægge, samt henover kinden

5. Rør ikke masken under brug og lad være med at tage den ned under hagen, op i panden eller på anden vis fjerne den fra næsen og munden under brug. Du skal ikke røre ved selve masken, når først du har iført dig den!

6. Når den skal af igen, så udfør håndhygiejne før og efter fjernelse. Man fjerner den ved at bruge begge hænder. Rør ikke selve maskens forside. Du tager fat i elastik el lign bag ørerne og tager masken af kun ved at holde i elastik eller stropper. Saml stropperne i en hånd, så forsiden (ydersiden) vender indad mod hinanden (foldet...) Så sikrer du at evt virus, der kan sidde på maskens forside ikke spredes og du ikke rører ved det/dem

7. Kassér mundbind/-maske i en affaldspose med det samme

8. Udfør håndhygiejne

9. Mundbind/-maske bør ikke genanvendes

Vær omsorgsfuld i dit indkøb…for nogen har mere brug for at anvende mundbind end andre (bilister etc.)

Vi skal ikke være bange, vi skal leve og være, men passe på os selv og alle omkring os ❤

Bølge 2 - no idea - vi gjorde det suverænt godt første gang og kan gøre det igen UDEN lockdown og andet øv

Søs Wollesen

Læge, forfatter, foredragsholder, blogger m.fl. :)

http://www.søswollesen.dk
Forrige
Forrige

“Det er COOL 🥶 at være HOT 🔥”

Næste
Næste

Det er COOL at være HOT