Er D-vitamin svaret på forsvar mod Corona-virus og COVID-19 infektionen?

Nok ikke svært at regne mit svar ud og det er nej, men….for der er et stort men.

Lige siden at WHO erklærede COVID-19 for en pandemi har forskere over hele kloden arbejdet på højtryk for at finde forskellige behandlinger og/eller tiltag, der kunne forhindre at man blev smittet med SARS-CoV-2 (Corona-virus) og var skaden sket, så hvordan at udviklingen af sygdommen hos den enkelte kunne blive bremset. 

Meget tidligt i forløbet kom der fokus (relevant) på vitamin D, da det spiller en vigtig rolle i vores immunsystem og dets funktion. Særligt den del af vores immunsystem, der har med bekæmpelse af udefrakommende potentielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer (virus, bakterier etc.) at gøre.

Immunsystemet og -forsvar

Vores immunforsvar består af to dele, der er den medfødte immunitet, som det meste af menneskeheden har til fælles, og som har udviklet sig gennem tiderne, så den genkender mange af de virus, bakterier og andet, som vi bliver udsat for. Og så har vi hver især vores eget personlige og erhvervede immunsystem, som vi opbygger ud fra de virus og bakterier, vi har været udsat for. Det er smart…. Det er også det system, vi træner til at reagere på forskellige sygdomme, når vi bliver vaccineret.

Vores medfødte immunsystem (immunitet) er ”første linje forsvar”, hvis en virus, bakterie eller anden mikroorganisme, der kan forårsage sygdom trænger ind i kroppen, så tager det lige toppen af angrebet, og i mellemtiden går vores erhvervede i gang med at danne antistoffer imod dem. 

Vitamin D, immunsystemet og undersøgelser i forhold til COVID-19

Nu kommer det store men…. for vi ved, at hvis D vitamin niveauet i kroppen ligger højt i det normale område (se længere nede i teksten), så medfører det et godt og optimalt (normalt?) fungerende medfødt immunsystem, og dermed sikres et effektivt initialt immunrespons. 

Vitamin D spiller ligeledes en væsentlig rolle i det erhvervede immunsystem, og dermed det system, der blandt andet danner antistoffer imod forskellige infektioner forårsaget af virus, bakterier og andet. 

Vores immunsystem (-forsvar) topper i de sene teenageår og tidlige voksenalder. Med alderen svækkes immunsystemet og -forsvaret, og blandt andet derfor anbefales det personer over 65 år at modtage den gratis influenzavaccine, og for nogen ligeledes en pneumokokvaccine. Det er fordi med alderen så reagerer immunsystemet både det medfødte og det erhvervede langsommere, og dermed øges risikoen for udvikling af diverse infektioner.

Der har som nævnt ovenfor været meget fokus på D vitamin, og dets rolle som en vigtig medspiller i bekæmpelsen af COVID-19 pandemien. Så mange stiller spørgsmålet ud i det offentlige rum -  hvorfor det ikke bare inddrages som et forebyggende såvel som med-behandlende middel mod COVID-19. Det er der flere årsager til og en del af det bunder i hvordan forskning foregår, og helt essentielt, når det gælder behandlinger af mennesker og sygdomme. Og det er ligegyldigt om der bare er tale om ”et vitamin”. Faktum er, at når en behandling godkendes til brug for mennesker, så skal de leve op til nogle meget strenge krav og det gælder grundlæggende over hele linjen.

I dette specifikke tilfælde har der ligeledes været store interne diskussioner blandt forskere om hvor meget vitamin D, der skulle anbefales, altså i hvilke doser til hvem og hvornår i forløbet.

Så hvor er den endt?

Se konklusionen af mit skriv  efter lidt viden om D vitaminet….

Lidt om selve vitaminet

Det er faktisk misvisende at kalde D vitamin for et vitamin, da det mere er at betragte som 
et hormon eller hormonlignende stof pga. dets virkninger i kroppen. Det er der også lidt uenighed blandt forskere…. For mig er det et hormonlignende stof.

Dannelsen sker i huden ud fra kolesterol. Solen skal stå højt på himlen, og huden skal være nøgen for, at vi kan danne tilstrækkelig meget af det naturlige D3-vitamin. Mangel findes derfor især i de nordlige lande og er sjælden i de sydlige. I Skandinavien er det således kun i højsommeren, at der dannes nok D3-vitamin i huden, og går man tildækket, som for eksempel ældre og indvandrere, og er man mørkhudet, kan man også mangle D3-vitamin om sommeren.

D vitamins dannelse:

Vitamin D dannes hovedsageligt i huden, hvor solens UVB stråler medfører dannelse af det biologisk ikke-aktive vitamin D. 
Dette vitamin D omdannes siden i leveren til 25-hydroxyvitamin-D, der er kroppens depot vitamin. 
Når kroppen har brug for det biologisk aktive vitamin sker der en omdannelse af depotvitaminet i nyrerne til 1,25-dihydroxyvitamin D = D3 – som er det aktive D vitamin (hormonlignende stof), og det som typisk er i alle kosttilskud.

- Solen – den vigtigste kilde, da dannelsen sker naturligt i kroppen. 15-30 min i sollys i ydertimerne          pr dag er tilstrækkeligt i sommerhalvåret. Solbadning giver IKKE mere! 
- HUSK sol-rådene! Og NEJ solarier er ikke modellen, for er det et solcenter med respekt for kunden, så udsender solarierørene en markant reduceret mængde af UVB stråler (UVB er de stråler, der giver solskoldninger og på lang sigt hudkræft)
- Fede fisk, æg, mælkeprodukter og kød giver tilskud af D vitamin
- Kosten giver 2-4 mikrogram 

D vitamin indgår i mange processer i kroppen og skal tilføres kroppen regelmæssigt. ikke nødvendigvis dagligt. 
Det er et vigtigt – meget vigtigt vitamin, men dobbelt så meget er ikke altid dobbelt så godt. For overdosering og med bivirkninger til følge 

Overskydende D vitamin deponeres/ophobes i kroppen og fjernes kun langsomt fra systemet - D vitamin mængden i kroppen halveres på ca. 3-5 uger.
Det er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder at det optages ind i kroppen ved hjælp af fedt.

D vitamin har en positiv indvirkning og indflydelse på fertiliteten (begge køn), fosteret og barnets udvikling under graviditeten, samt fra starten af livet.

Knogler og tænder – det ved vi – D vitamin bidrager til optagelse og udnyttelse af kalk (calcium) godt bistået af magnesium og vitamin K2 (ikke en skrivefejl det er K2 vitamin…meget vigtigere end K1).

Når kalk føres hen de rigtige steder i kroppen – knogler, tænder, muskler etc., så betyder det også, at der deponeres knapt så meget de ”forkerte” steder som er i vores kar. Med andre ord, så har D vitamin også en positiv indflydelse på vores hjerte og kredsløbet generelt.

Musklerne og deres optimale funktion. Mange med kroniske muskel- og ledsmerter har ofte et lavt niveau af D vitamin.


Vi skal være opmærksomme på at alder har en stor indflydelse på optagelse og udnyttelse af mange vitaminer og mineraler…..og vi taler ikke gammel-gammel, for der sker allerede et lille skift fra 40-45 års alderen og det gælder begge køn. Det er ikke et stort og nødvendigvis mærkbart skift, men det sker i takt med at mængden af kønshormoner ændres.

Hvor meget skal jeg tage? Et hyppigt stillet spørgsmål…

- "Ønsket/normal" niveau angives til 50 (nanomol/liter = nmol/L), men mange steder anbefales det at skulle hæves til 75! Og er man knoglemæssigt udfordret – familiemæssigt – så minimum 75 nmol/l.*
- Er D vitamin niveauet målt hos lægen, så siger man: Det ønskede mål (50 el 75) minus det målte niveau = den dosis man skal tage daglig i minimum 3-4 måneder - inden ny måling hos lægen foretages. Derefter måling 1 gang årligt.
- Eks. Målt til 25 nanomol/l. Så skal den daglige dosis være (minimum, hvis du spørger mig) 25 mikrogram dagligt.

*Vi mennesker er forskellige trods det samme antal kromosomer (gener), og derfor kan det være individuelt hvilket niveau man skal ligge på for at kroppen fungerer optimalt. Det gælder i alle sammenhæng, så har man ingen symptomer eller kropsmæssige udfordringer, så skal man IKKE bare kaste kosttilskud ind i kroppen fordi man hører at det er godt og sundt! 

Min mening og anbefaling!

Så hvor er den endt henne – så’n globalt set?

Fortsat ikke fuld enighed blandt forskere, men mange undersøgelser er kommet til siden det tidlige forår, hvor flere store medicinske tidskrifter slog fast, at der ikke var evidens bag anbefalingerne….de konklusioner har flere af de samme tidsskrifter revideret siden da.

Det er stadigvæk ikke det endegyldige svar, men…. 

 

Citering fra tidsskriftet bmj.com:

Der er nu tæt på ca. 30 undersøgelser, der viser, at det at have optimale blodniveauer på 25 (OH) -vitamin D (75-150 nmol / L (ikke laboratorie-angivelse fra DK!!)) reducerer COVID-19-risici: reduceret risiko for infektion; nedsat risiko for alvorlig sygdom, samt reduceret risiko for at dø. Mange forskere betragter nu beviserne som 'overvældende'. På trods af dette vil der stadig være dem, der siger, at vi har brug for 'mere forskning', men i mellemtiden er der meget lidt at tabe (D-vitamintilskud er billige og har lav risiko for toksicitet) og en enorm mængde at vinde ved at anbefale en anstændig daglig dosis af vitamin D3 (siger 1-2.000 IE (25-50 mcg) til børn og 4-5.000 IE (100-125 mcg) for voksne).

Jeg for min del ville kun tage så høje doser i en kort periode = den største æske eller bøtte, og når den er tømt, så holde en pause svarende til samme periode.

Og så lige én til resten af weekenden:

Der er NU kun 43 dage til at dagen tiltager med 1 MINUT 

 

Glad weekend

Søs Wollesen

Læge, forfatter, foredragsholder, blogger m.fl. :)

http://www.søswollesen.dk
Forrige
Forrige

COVID-19 vaccinen er landet i DK

Næste
Næste

Er du altid sulten?